Analyysi Liigan kauden 2017-18 laukauksien ja maalien suhteesta

Liiga etusivu

Tällä kertaa ajattelin analysoida vähän tarkemmin jääkiekkoliigan maalien ja laukauksien suhdetta, koska joka tapauksessa tarvitsin noita laukaustilastoja ennustavan analytiikkamallin kehittämiseen. Analyysiin käyttämäni datan poimintaa kuvailin jo edellisessä blogissani. 

Analyysia (viisi sivua) pääset selailemaan alta:

Lähdeaineisto koostuu 25.10.2017 mennessä pelatuista peleistä ja koskee varsinaista peliaikaa. Sen takia joukkueiden kokonaismaalimäärät poikkeavat sarjataulukon osoittamasta maalimäärästä. Analyysi ei täytä tieteellisiä kriteereitä, koska nollapelien osalta torjuntojen tiedonpoiminta ei onnistunut, jolloin laitoin molemmille joukkueille 25 torjuntaa. Kyllähän nuo olisi pienellä kikkailulla ja manuaalityöllä saanut lisättyä sinne. Lisäksi poistin jatkoajalla päättyneistä otteluista kaksi torjuntaa per joukkue, koska sen verran niitä suunnilleen kertyi jatkoajalla muutaman pelin otoksen perusteella.

TPS näyttäisi olevan selkeästi tehokkain joukkue tekemään maaleja. Se on tarvinnut vain keskimäärin 7,77 laukausta yhden maalin tekemiseen. Vastaavasti toisessa ääripäässä on KalPa, joka on tarvinnut 15,86 laukausta yhteen maaliin eli yli tuplamäärän.

Vaikeinta maali näyttäisi olevan tehdä Lukon ja Tapparan maaliin, joita vastaan on tarvittu 14,45 ja 14,38 laukausta yhtä maalia kohden. Toista ääripäätä edustaa Ilves, jonka maalia kohti on lauottu vain 6,52 kertaa yhtä maalia kohden. Tarkasteltaessa koti- ja vieraspelien maalintekotehokkuutta, ei ole nähtävissä suurta eroa. Kotijoukkue on tarvinnut 10,37 laukausta yhtä maalia kohden ja vierasjoukkue 10,60. Vain 0,23 ero eli tarkkuus ei juurikaan parane kotipeleissä.

Tarkasteltaessa seuraavan sivun xy-(scatter-)kaaviota, jossa analysoitiin maalien ja laukauksien määrää kokonaisuutena, niin TPS erottuu vähän laukovana, mutta paljon maaleja tekevänä joukkueena. Saman voi sanoa koskevan myös Ässiä. Kärpät vastaavasti tekee maaleja paljon, mutta myös laukoo paljon.

Päästettyjen maalien osalta Ilves erottuu joukkueena, jota vastaan on lauottu vähiten, mutta tehty eniten maaleja! Sport kuuluu osittain samaan kategoriaan. Lukko on päästänyt vähiten maaleja, mutta sitä vastaan on päästy laukomaankin aika vähän. KooKoo erottuu muista joukkueista selkeästi vastustajan suuren laukaisumäärän johdosta, mutta maalejakin on päästetty. Suhdeluku on kohtuullinen 10,05.

Joukkueet tekevät odotetusti enemmän maaleja kotona kuin vieraissa (2,52 vs. 2,23). Silmään kuitenkin pistää, että HPK, Ilves ja Jukurit ovat tehneet keskimäärin enemmän maaleja vieraissa kuin kotona. Laukauksissa ei ole kuitenkaan paljon eroa koti- ja vieraspeleissä (25,78 vs. 24,97).

Sitten muutama sana teknisestä PowerBI-toteutuksesta siitä kiinnostuneille. Tuon tiedonpoiminta on tosiaan kuvattu jo aiemmassa blogissa täällä.

Torjunnat taulu luotiin johdettuna tauluna pelitilastoista:

Torjunnat_taulu

Summattiin molempien maalivahtien torjunnat ja jaettiin kahdella, koska luvut kertautuivat.

Loput sarakkeet luotiin DAX-kaavoilla. Esim. maalimäärät haettiin RELATED-funktiolla toisesta taulusta.

KotiKaikki

Sitten piti saada joukkueet yhteen listaan, koska alkuperäisissä tiedoissa ne oli jaettu koti- ja vierasjoukkueiksi. Tein sen luomalla kaksi uutta johdettua taulua –  Kotitilastot ja Vierastilastot – käyttämällä SELECTCOLUMNS-funktiota.

KotiTilastot

Sitten yhdistin nämä kaksi taulukkoa UNION- ja SELECTCOLUMNS-funktioilla.

JoukkueTilastot

Näin jokaisesta pelistä muodostui kaksi riviä, kotijoukkueen ja vierasjoukkueen rivi, jonka jälkeen pystyi tekemään joukkuekohtaisia analyyseja.

Tällaista tällä kertaa.